Larvik – Staverns nabo

For de som kommer tilreisende til Stavern går turen som regel innom Larvik først. Og for de som har litt ekstra tid og mulighet, bør en sørge for å tilbringe litt tid der. For stedet har mye å by på!

PS: For alt av informasjon, åpningstider med mer anbefales turen innom Larvik Kommunes hjemmeside.

Litt om byen

Larvik som både by og kommune ligger, som Stavern også gjør, i Vestfold. I 1988 når det ble gjort en nasjonal kommunesammenslåing, endte Larvik opp som Norges største målt i areal. Larvik som ligger langs med kysten har også blitt velsignet med store fruktige jordbruksområdet, og har i tillegg mye skog og fjell. I forhold til andre steder i landet er det et forholdsvist flatt området, med høyeste toppen på kun 453 meter over havet. Det er Vettakollene som ligger helt nord i kommunen.

Larvik by har i dag rundt 25 000 innbyggere.

Thor Heyerdahls hjemsted

Her er statuen av thor Heyerdahl.

Her er statuen av thor Heyerdahl.

En av de aller største personlighetene som har kommet fra Larvik er Thor Heyerdahl. Han var både arkeolog, forfatter og ikke minst eventyrer kjent for sin ferd med Kon-Tiki i 1947. Det var en tur satt i stand for å bevise at Polynesia ikke nødvendigvis var befolket fra Asia, som var en normal oppfatning, men at området kunne vært befolket fra Sør-Amerika.

Heyerdahl er en æresborger av Larvik, og det står et eget monument av han i Tollerodden. Å besøke Larvik Museum, som har mye informasjon om Larvik-mannen og hva han gjorde i løpet av sitt spennende liv, er noe alle burde gjøre.

Plask i Farrisvannet

Et annet spennende sted i Larvik er Farrisvannet. Det er en drikkevannskilde for nesten 200 000 mennesker i området, og er regnet som et av Norges beste drikkevann. Om sommeren yrer området som dekker nesten 22 km2 med folkeliv. Og her kan du støte på på mennesker i kanoer og familier og venner som er på grillutflukt. Det er tillatt å bade i vannet, men en må selvsagt sørge for å unngå og gjøre noe som kan forurense vannet. Så befinner du deg i Larvik på vei til Stavern på sommerstid, er det absolutt å anbefale å legge inn en liten forfriskende svømmetur her.

Besøk Larvik Torg

Larvik er kjent for sin særegne bergsort, larvikitt. Og tar du turen til Larvik Torg vil du kunne se flere flotte utsmykninger som er laget av slike steiner. Torgplassen er selve midtpunktet i byen, og her finner du alt fra fine kafeer og barer til klesbutikker. Et besøk i Larvik er ikke unnagjort før du har avlagt torget et besøk!

Helleristninger fra bronsealderen

Har du en interesse for eldre historie i Norge, bør du absolutt ta deg en tur til Haugen. Offentlig transportmuligheter der kan være noe vanskelig, så det er en stor fordel om du har tilgang på eget kjøretøy om du reiser. Men tar du turen vil du kunne overvære flere helleristninger som er datert tilbake til mellom 1500 – 500 før kristus. Og symbolene som er hakket inn består primært av ulike skip og dyr. Et besøk her vil gi deg et spennende innblikk i hvordan Norge var under bronsealderen.